nasze projekty

Rampa

Rampa na FB

Rampa to sklep socjalny, w którym osoby o niskich dochodach mogą zrobić zakupy pełnowartościowych produktów spożywczych i przemysłowych w cenach dużo poniżej ich wartości rynkowej. Rampa otwarta zostanie 7 lutego 2022 r. przy ul. Juliusza Sylli 1 w Zduńskiej Woli.

Zakupy w Rampie mogą robić osoby w trudnej sytuacji materialnej, seniorzy, ludzie zagrożeni wykluczeniem społecznym, doświadczeni nagłym wypadkiem losowym oraz wolontariusze naszej fundacji.

W Rampie możesz kupić to samo, co w innych sklepach: pieczywo, nabiał, warzywa i owoce, artykuły przemysłowe i wiele, wiele innych produktów. Jedyną różnicą jest ich krótszy termin przydatności do spożycia.

Rampa przeciwdziała marnotrawieniu żywności i produktów spożywczych. Produkty do sklepu przekazują nam producenci, hurtownie, dystrybutorzy, sklepy wielkopowierzchniowe. Wszyscy ci, którym bliska jest idea niemarnowania żywności. Zapraszamy do współpracy lokalnych i ogólnopolskich przedsiębiorców.

Dlaczego nazwaliśmy nasz sklep Rampa? Bo to słowo oznacza nie tylko miejsce, gdzie rozładowuje się towary, ale też pomost wyrównujący poziomy. To właśnie chcemy robić, pomóc ludziom pokonywać przeszkody, gdy jest zbyt stromo, by iść samemu.

Rampa mobile

Sklep socjalny Rampa, który sam przyjeżdża do swoich klientów. Jest to specjalnie wyposażony i dostosowany do sprzedaży samochód dostawczy. Przyjeżdżamy nim w stałe miejsca i w stałych określonych dniach i godzinach do pięciu miejscowości, które obejmujemy naszym działaniem, czyli: Zduńską Wolę, Zapolice, Szadek, Sędziejowice i Łask. Będzie tu można kupić produkty spożywcze i przemysłowe w cenach dużo poniżej tej, którą oferują normalne sklepy.

Nasz Senior

Organizujemy zajęcia rekreacji ruchowej, obejmujące ćwiczenia fizyczne, oddechowe i relaksacyjne dla osób w wieku 60+. Ich celem jest systematyczna poprawa kondycji fizycznej i wydolności oddechowej osób starszych, a także nauka sposobów radzenia sobie ze stresem.
Pomagamy seniorom zorganizować ich czas wolny. Oferujemy wspólne wydarzenia i wycieczki.