Wolontariat – czas stracony czy najlepszy w życiu?

Beata Zwierzyńska*

Wolontariat to dobrowolna, bezpłatna i świadoma praca na rzecz innych osób lub społeczeństwa. Obecna forma wolontariatu była już znana w Anglii od XV wieku, gdzie ludzie zbierali się w grupy i nieśli pomoc charytatywną osobom potrzebującym. Dobrowolna i bezinteresowna pomoc była też czymś szczytnym również w Polsce przed transformacją demokratyczną. Czy słyszeliście o “Niewidzialnej Ręce”? Szacuje się, że w latach 1966-1981 około dwa miliony “niewidzialnych” pomagaczy dokonało 10 milionów dobrych uczynków. Często były to jednorazowe akty pomagania takie jak naprawienie płotu, posprzątanie komuś podwórka czy przyniesienie drewna chorej starszej pani. W specjalnym programie telewizyjnym, który odbywał się w zaciemnionym studio z tajemniczą postacią odczytywano numer Niewidzialnej Ręki i informację o tym, co zrobiła. Bo właśnie kartonik z numerem i obrazem odciśniętej dłoni był jedyną rzeczą, którą pozostawił_a po sobie wolontariusz lub wolontariuszka.

Obecnie taka bezinteresowna praca jest uregulowana przepisami, a także nie jest anonimowa jak “Niewidzialna Ręka”. Wolontariusz_ka współpracują często z organizacją pozarządową, są częścią konkretnej grupy działającej razem w danym miejscu i czasie. Przy wolontariacie zawiązują się często wspaniałe przyjaźnie, gdyż wolontariusze spotykają ludzi podobnych do siebie, z podobnymi wartościami, a często też zainteresowaniami. Udział w wolontariacie to też ogromna satysfakcja, poczucie sensu i uznanie ze strony innych osób. Wolontariat to także uzyskanie doświadczenia i nowych umiejętności, którymi można pochwalić się w przyszłej pracy zawodowej, a przede wszystkim korzystać z nich w życiu.

Wolontariat jest bardzo popularny na całym świecie i w Europie (Volonteurope, Centre for European Volunteering, European Youth Forum, itd). Młodzi Europejczycy i Europejki mają szerokie spojrzenie na globalne problemy, współpracę i potrzeby społeczne w różnych krajach. Budują tolerancyjne, różnorodne i zaangażowane społeczności. Są często proszeni o opiniowanie i współtworzenie polityki dotyczącej szeroko rozumianych spraw społecznych.

Zacznij więc przygodę z wolontariatem lokalnie! Zapraszamy Cię do współtworzenia naszej grupy wolontariuszy w Fundacji Dzielnia. Obecnie możesz rozwijać z nami sklep socjalny Rampa, gdzie osoby o niskich dochodach będą mogły kupić bardzo tanio pieczywo, nabiał, warzywa i owoce, artykuły przemysłowe i wiele, wiele innych produktów. Ty odbierzesz te produkty, wypakujesz je na półki i obsłużysz te osoby widząc ich ogromną wdzięczność. Pomóż nam dzielić się dobrem! Skontaktuj się z nami już dzisiaj tel. 697 74 14 15.

*Beata Zwierzyńska, zaangażowana w Konferencji Międzynarodowych Organizacji Pozarządowych Rady Europy i Europejskiej Radzie Naukowców Eurodoc. Naukowo zajmuje się badaniem początków reformy oświatowej z 1989 r. oraz przeciwdziałaniem dezinformacji.